
Szynka Dylewska Dojrzewająca
Szynka Dylewska Dojrzewająca jest naszym koronnym produktem, a przepis na szynkę pochodzi od mojego taty, który pamiętał smak dojrzewających szynek z dzieciństwa mieszkając za Bugiem. Po latach prób i błędów odtworzył smak i przepis, aby przekazać go nam, a my postanowiliśmy wpsiać szynkę na Listę Produktów Tradycyjnych w Ministerstwie Rolnictwa. Szynka Dylewska powstaje w rocznym procesie dojrzewania-najpierw leży w solance i mieszance ziół, po czym schnie, a na koniec jest przewędzana zimnym dymem-a później już tylko dojrzewa, dojrzewa, dojrzewa...a my czekamy, czekamy, czekamy-ale warto.Szynka zwyciężyła kilka konkursów kulinarnych i jest rozpoznawalna wśród coraz szerszej rzeszy smakoszy. Występowała ze mną w TVN, TVR, czy TVP. Maciek Nowak ucałował ją w programie Dzień Dobry TVN, a Staszek Soyka obiecał jej swoją rekomendację.
Włosi, czy Hiszpanie mówią, że jest bardziej aromatyczna od hiszpańskich Serrano, czy włoskich Prosciutto-a to zapewne zapach dymu, którego szynki południowe nie znają. Naszym gościom serwujemy szynkę z gruszką, z grissini,z kozim serem, z melonem-ale najlepiej smakuje sama-pokrojona w przezroczyste plasterki.